Wowto ska ta kål på den oärliga bilhandlaren

author
Redaktionen

Senast uppdeterad: May 16, 2024

banner

Byggdammet yr fortfarande på anläggningen vid E4:an norr om Stockholm. Innan man välkomnar allmänheten ska alla bilar köras in och väggen med miniatyrbilar från leksakstillverkaren Hotwheels färdigställas.

Med tanke på vår profil, där vi säljer handplockade bilar som kostar från 300 000 kronor till fem miljoner så kändes inte namnet Fordonsbolaget aktuellt längre. Wowto låter mer som det vi förmedlar, säger Peyman Sabet, vd på Wowto.

Han berättar att typsnittet i logotypen är inspirerat av handstilen från Ayrton Sennas autograf. När vi frågar honom vad Wowto ska göra som ingen annan gör ser han eftertänksam ut. 

– Alla som någon gång varit ute bland bilhandlarna har liknande historier om tråkigt bemötande. Det är kunder som känner sig dömda på grund av sin klädsel och får ett annat bemötande än de förtjänar. Par som ska köpa bil tillsammans, men där säljaren bara tilltalar mannen och inte kvinnan. Samt handlare som inte tar ansvar när det uppkommer fel på bilen i efterhand. Det vill vi ändra på, hos oss ska alla få den där extra milen i bemötande.

Peyman Sabet kommer senast från rollen som vd för den franska däcktillverkaren Michelin och fick ofta frågan varför han jobbade med något så själlöst och tråkigt som svart gummi. Själv har han aldrig sett det så, utan tänker snarare att däcken är något som möjliggör att miljontals människor kan känna på friheten i en bil.

Det blev några år på huvudkontoret i Frankrike innan han återigen landade i Sverige. Efter lång tid i branschen är han väl förtrogen med hur grå och fantasilös miljön i bilhallarna kan vara både utomlands och på hemmaplan.

- Nivån i många nybilshallar är imponerande men de flesta glömmer bort upplevelsen för begagnatköpet.

Det märks att han är en stor bilentusiast, som bakgrundsbild på sin mobiltelefon har han en Porsche 964 Targa från 1990 i färgen Baltic Blue – som inspiration och motivation för att jobba ännu hårdare.

- En dag hoppas jag kunna förverkliga min bildröm. För många är bilen den största affären man gör i livet efter att man köpt sitt boende. Att köpa en bil ska vara roligt och lustfyllt, men många känner inte så. Hur roligt är det att ägna helg efter helg med familjen i bilhallar utanför stan när man knappt möts av ett hej när man kommer in?

Oftast har man klämt in de begagnade bilarna någonstans i de bakre domänerna, där de står och trängs på en liten yta med taskig belysning, så kommer det inte att vara på Wowto, berättar företagsledaren. 

- Vi vill bli ett utflyktsmål för hela familjen. Hos oss ska alla först och främst mötas av ett hej. Här ska finnas något för både stora och små. Till barnen kommer det alltid finnas Piggelinglass och miniatyrbilar, och riktiga leksaker för de vuxna.

Han berättar att varenda detalj har varit viktig i utvecklingen av den nya anläggningen. Alltifrån materialval, till växtlighet och inte minst de stora ljusinsläppen som glasväggarna ger. Han försäkrar oss om att allting ska kommer att kännas Wow när man kliver in hos dem – till och med toalettbesöket.

Hur ska ni lyckas med det?

- Alla kan bygga en påkostad anläggning men det vi faktiskt kan konkurrera med är vår kunskap och vårt bemötande. Det börjar med sättet vi köper in bilar på – vi handplockar dem. Det kan vara en Saab Aero eller Ferrari, men vi väljer exemplaret med omsorg. Det ska vara rätt utrustning och rätt skick på bilen för att den ska finnas i vårt utbud. Sedan testar vi bilarna noga både maskinellt och med hjälp av ai-teknologi från Proovstation. När det är gjort så går bilen genom fordonsvård där vi tvättar och polerar bilarna vid behov och gör motortvätt. Invändigt använder vi ångmaskin och penslar bort damm vid luftintaget i kupén. Bilen ska kännas så nära en ny bil det går, givet bilens ålder och miltal.

Företagskulturen är viktig och något som inte går att köpa för pengar enligt Peyman Sabet. Han förstår att bilden av den oärliga bilhandlaren lever kvar – eftersom bilbranschen är en transaktionsintensiv bransch som lockar många som vill tjäna snabba pengar.

- Grundarna av Fordonsbolaget var i tidiga tjugoårsåldern när de förverkligade sin dröm om att börja sälja bilar – det vi är idag har de byggt upp från noll. Hittills har vi varit en underdog, men nu är målet att ta det hela till nästa nivå. Vi ska ta kål på den oärliga bilhandlaren genom att  vara transparenta och vi vill att kunderna ska känna att de kan ringa oss för att diskutera allt bilrelaterat. Det bästa betyget vi kan få är kunder som kommer tillbaka, säger Peyman Sabet.

author

Artikel skriven av

Redaktionen

Vi är hjärtat bakom allt innehåll på Wowto, bestående av skribenter och bilentusiaster som delar med sig av nyheter, guider och djupgående artiklar om allt som rör bilvärlden. Vårt mål är att informera, inspirera och vägleda dig genom din bilresa, från köpguider till underhållstips.

FÅ DET SENASTE FRÅN OSS PÅ WOWTO

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett
tryggt och smart bilägande direkt i din mejl och mobil.

Vänligen fyll i e-postadressen