Avmattning på elbilsmarknaden

author
Redaktionen

Senast uppdeterad: July 1, 2024

banner

Banden rullar långsammare i elbilsfabrikerna och många handlare står med osålda lager av nya elbilar eftersom konsumenterna avvaktar. 

Flera experter som Wowto har talat med är inte alltför oroliga och menar att detta inte är ett ihållande trendbrott, utan snarare en tillfällig avmattning som beror på omvärldsläget och ekonomin. Men också på att de så kallade early adopters-köparna, som är benägna att hoppa på ny teknik, i ett tidigt skede trots ett högt pris nu har köpt sig elbilar. Den fortsatta tillväxtkurvan är nu beroende av att den breda massan med vanliga konsumenter också byter till elbil.

“Den avmattning vi ser beror främst på att privatpersoner har slutat köpa nya elbilar när räntan har gått upp och subventionerna har tagits bort. Bilarna är för dyra att äga. Även de begagnade elbilarna har haft det jättetufft. Köparna är oroliga för den snabba värdeminskningen som skett när nya elbilar fallit i pris och de känner sig inte trygga med att batterier och annan teknik ska hålla när garantin gått ut. Företagen köper däremot fortfarande elbilar och där har marknaden faktiskt ökat i år, säger Maths Nilsson, motorjournalist på Carup.se”

Ökade levnadskostnader, räntor och stigande inflation har fått de privata hushållen att hålla hårdare i plånboken och vända sig till mer trygga bilköp. 

Det är något som Tesla försökt hantera genom att dumpa priserna på flera av sina storsäljande modeller. Strategin fungerade väl i fjol när Model Y gick om Volvo XC60 och blev Sveriges mest sålda bil, men i år ser prognosen mörkare ut för elbilsuppstickaren – liksom flera andra elbilsmärken som Polestar och en rad kinesiska nykomlingar i premiumsegmentet.

Det är därför som bland annat Mercedes backat på sitt löfte om bara sälja elbilar i Europa 2030 – medan Volvo står fast vid sitt beslut.

Som en effekt av elbilsavmattningen bland privatpersoner har flera tillverkare hakat på priskriget – vilket är en förklaring till varför vi idag ser rabatter på upp till 100 000 kronor på nya elbilar.

Men hur ska man förstå när till och med Tesla, som haft en stadig tillväxt de senaste åren, tvingas kapa kostnader och göra sig av med personal och samtidigt tar till knep som de aldrig tidigare behövt: att marknadsföra sig med reklam.

“Tesla lyckas inte längre växa så fort som de hoppats på och därmed måste de skaffa sig en mindre kostnadskostym. Deras försäljning minskar istället för att öka. Strategin med stora prissänkningar har inte kunnat hålla uppe efterfrågan eftersom marknaden tycks ha blivit mättad. Deras strategi med snabb tillväxt har slagit fel och det är därför vi ser att de plötsligt börjar marknadsföra sig – precis som traditionella biltillverkare.”

Vad väntar folk på?

“Billigare elbilar, sett till totalkostnad och bättre möjlighet att ladda. Så länge värdeminskningen var låg gick det bra att köpa dyra bilar. Dessutom är miljontals svenskar som bor i lägenhet lämnade utanför övergången till elbilar – de har ingenstans att ladda till ett rimligt pris. Ingen kommer i längden köpa elbilar om de inte är billigare än den gamla tekniken. Det finns redan billiga begagnade elbilar, men köparna känner sig inte trygga. Här har bilbranschen en läxa att göra.”

En hel del billigare elbilar är på ingång. Till exempel har Volkswagen lovat att den mindre modellen ID.2 som kommer 2026 ska kosta 280 000 kronor och likaså Tesla har flaggat för att man ska starta produktionen av sin lilla folkelbil under sommaren.

Så frågan är när det vänder?

“Det börjar vända om räntan går ner. När elbilarna blivit klart billigare i total ägandekostnad än bilar med förbränningsmotor kommer ingen vilja ha den gamla tekniken längre, säger , säger motorjournalisten Maths Nilsson, på Carup.”

author

Artikel skriven av

Redaktionen

Vi är hjärtat bakom allt innehåll på Wowto, bestående av skribenter och bilentusiaster som delar med sig av nyheter, guider och djupgående artiklar om allt som rör bilvärlden. Vårt mål är att informera, inspirera och vägleda dig genom din bilresa, från köpguider till underhållstips.

FÅ DET SENASTE FRÅN OSS PÅ WOWTO

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett
tryggt och smart bilägande direkt i din mejl och mobil.

Vänligen fyll i e-postadressen