10 tips för dig som ska köpa begagnad bil

author
Redaktionen

Senast uppdeterad: April 16, 2024

banner

1. Välja rätt bil för just dig

Att välja bil är ett spännande projekt och stort inköp för de flesta människor. För att du ska välja rätt bil för just dig krävs det att du tar reda på vilka önskemål du har. Till att börja med finns det en del praktiska frågor att besvara som vi ska gå igenom nedan. Tänk på dina dagliga behov och försök undvik att tänka på tillfällen som bara dyker upp enstaka gånger. 

Vad har du främst tänkt att ha bilen till och är den för dig själv eller hela familjen? Om det är en familjebil du är ute efter är storlek viktigt. Ett rymligt bagageutrymme för långresor eller om du har husdjur behöver du ta hänsyn till. Planerar du för att ta familjen ut på långresor så underlättar det med en nyare bil och bra kvalite. Bor du i norra Sverige eller åker mycket till fjällen kan det vara bra med en fyrhjulsdriven bil för att det är mindre risk att köra fast. Dessutom säkrare om det är isigt väglag för att det är mindre risk att få sladd. 

Om du ska köra den till jobbet varje dag kanske du föredrar en liten, bränslesnål och kostnadseffektiv bil. Vill du bidra till en bättre miljö så bör du även se över el/plugin bil. Väljer du en elbil så behöver du kunna ladda bilen där du parkerar. 

Det finns även känslomässiga behov att fundera över. För många människor är bilen ett stort intresse och körupplevelsen väldigt viktig. Hur ska din körupplevelse kännas? Det är möjligt att snabb acceleration och höga motorljud är viktigt för dig. Vad vill du att bilen ska säga om dig som person och ska den spegla din identitet? Tänk igenom form, design, färg, inredning och teknik så att din nya bil känns som du. 

Nästan alla bilar som säljs nu är med automatväxel men det finns några med manuell växellåda.

Automat är mycket bra om du kör mycket stadstrafik för att minska växlingar vilket ger en mer bekväm körning. Är själva växlandet en del av din körglädje så ska du naturligtvis välja det. 

2. För och nackdelar med att köpa en bil av bilhandlare eller privatperson

Att köpa bil av bilhandlare har många fördelar. Finansiering är mycket enkelt och smidigt eftersom bilhandlare har kontakter med finansieringsbolag. Om du köper av privatperson måste du ordna finansiering själv. 

En bilhandlare har ett stort utbud av många bilar i olika modeller, prisklasser och färg vilket gör att du till största sannolikhet hittar en bil som passar perfekt för just dig. Wowto har ångerrätt i 2 år och garanti, vilket innebär att det kan täcka skador och att du kan få pengarna tillbaka.

Konsumentköplagen och reklamationsrätten gäller om du upptäcker fel på bilen som fanns när du köpte den. När du köper en bil av en bilhandlare har du inte undersökningsplikt utan det ligger på bilhandlarnas ansvar. Bilen är också alltid i bra skick eftersom att när man köper via bilhandlare så har fordonets servats enligt tillverkarens rekommendationer. Bilhandlare strävar alltid efter att sätta ett marknadspris medans privatpersoner kan sätta vilket pris som helst. 

Om du köper av privatperson står du för undersökningsplikten själv. Enda fördelen med att köpa bil av privatperson är att det kan vara billigare, men inget som är säkert.

3. Provkörning

Att känna in bilen innan ett köp är viktigt. Se till att du sitter bekvämt och kan ta dig lätt ut och in ur bilen. Kontrollera däck och mönsterdjup och kolla efter några repor, bucklor eller trasiga detaljer. Tänk på att även kolla utrymmet där bak för att se att det är stort nog för att passa dina behov.

När du har satt dig bekvämt i bilen är det dags att köra iväg. När du kör iväg kan du undvika att ha radion på för att lättare höra hur motorn låter. Kontrollera reglage och att alla funktioner i bilen som till exempel att fläkt fungerar som det ska. Se till att därefter kontrollera växellådan. Ifall det är en manuell bil du köper så ska växelspaken vara stadig och växlarna ska gå i bra. Kontrollera även bilens koppling. Det kan du göra genom att lägga i ettans växel och trycker ner koppling och broms. Du släpper kopplingen försiktigt och ska känna att motorn stannar när du är halvvägs uppe. Annars kan det finnas risk för kopplingsbyte. På en automatväxlad bil så ska växlingen gå smidigt och ljudlöst. 

 4. Köpa bil på distans

Om du bor långt bort från en bilhandlare eller inte vill åka till en bilhandlares showroom med många andra människor så erbjuder Fordonsbolaget både provkörning och bilköp på distans. Du väljer den bil du gillar bäst och får den hemkörd till din adress. Då kan du pröva bilen i lugn och ro och därefter bestämma dig för om du ska genomföra köpet.

5. Alternativ för att betala bilen

Det finns flera alternativ när du ska göra din betalning av bilen. Det vanligaste är finansiering med bilen som säkerhet, det vill säga, ett billån. Man får maximalt låna på en bil i 5 år och då äger du bilen efter återbetalning. Ett annat finansieringssätt är att ta ett extra lån på ditt hus eller din bostadsrätt. Här kan du få väldigt låg ränta. Tredje alternativet är att betala kontant men det är en stor summa pengar och alla människor har inte samma möjlighet till det. Ytterligare ett alternativ är leasing, det vill säga, man hyr bilen. Du får betala en del kontant och en del i hyra. Fördelen med leasing är låg kontantinsats och låg månadskostnad men du äger inte bilen när leasingperioden tar slut. Leasing är en fördel för människor som gillar att köra nya problemfria bilar och byta ofta.

6. Driftkostnader 

Du bör göra en budget för ditt bilköp där även drift och försäkringskostnader täcks in.

Om du kan göra en uppskattning på hur långt du kommer köra på ett år och vilket drivmedel (el, bensin, diesel) du behöver så får du fram själva drivmedelskostnaden. Service är också en kostnad som ska finnas med i din budget och den beror på hur mycket du kör och i vilket skick bilen är i. 

Det finns olika varianter av bilförsäkringar. Du måste ha en bilförsäkring som täcker reparation av bilen, olycksfall och personskador både för dig och den du krockar med. Du kan sen addera till exempel stöldförsäkring och helförsäkring för ännu bredare täckning av eventuella skador. Försäkringskostnaden varierar beroende på olika kriterier som hur länge du haft ditt körkort, ålder, hur många skadefria år du har och om du har ett garage för bilen. Ta in offert från flera försäkringsbolag så du kan jämföra.

Parkeringsplats är en utgift som många första bilköpare glömmer bort. Bor du centralt i stan kan det vara svårt att hitta ledig parkering och du behöver hyra en garageplats. 

När man räknar på en total kostnad för att äga en bil bör man ta med själva värdeförändringen. Ju mer du använder bilen desto mer sjunker bilen i värde. Nästan alla bilar faller i värde men ett fåtal som extrema sportbilar ökar i värde för att det är speciellt eftertraktade. 

7. Bilsäkerhet

Bilen ska vara säker och trygg att köpa. Nyare bilar är säkrare än äldre bilar så det kan vara bra att vara beredd på att betala lite mer för en nyare bil. Tyngre bilar är säkrare än mindre bilar på grund av sin storlek och vikt. Om du kör mycket i mörker är det viktigt att bilen har bra lysen. Du ska komma ihåg att ta väl hand om din bil med regelbunden service och bra däck för även det påverkar säkerheten.

8. Drivmedel 

Fundera igenom om du vill ha en eldriven bil eller om den ska gå på bensin eller diesel. 

Elbil är det mest miljövänliga alternativet och har förstås en betydligt lägre bränslekostnad. Det som också är positivt med elbil är den tysta motorn som ger en trivsam färd. Många upplever att den accelererar snabbare från stillastående än en bil med förbränningsmotor. Om du väljer elbil får du tänka på att den har sämre räckvidd än en bil med förbränningsmotor och är tidskrävande att ladda. Tillgången på laddstolpar kan vara begränsad vilket kräver planering om du ska köra längre sträckor. Än så länge högst inköpspris men blir billigare i drift över tid och utvecklingen går snabbt. 

En bil som går på bensin eller diesel har ett lägre inköpspris än elbil av motsvarande modell och det finns stort utbud i många prisklasser. Fördelarna är att du kan köra långa sträckor och många tycker att körupplevelsen är mer sportig jämfört med en elbil. Den stora nackdelen är att fossilt bränsle ger ett högre utsläpp av koldioxid vilket är dåligt för miljön. 

9. Andrahandsvärde

Om du inte är säker på hur länge du vill ha bilen och är mån om ett högt andrahandsvärde så är det bra att köpa en bil som attraherar många andra bilköpare. Då ska du tänka på att välja ett välkänt bilmärke som säljs i stora volymer i Sverige. Även om du skulle älska lila så rekommenderar jag att du väljer en färg som är populär hos många för din bil. De flesta föredrar även mörk inredning då den är mer smutstålig än ljus. 

10. Ägarbyte och betalning

När du efter den noggranna urvalsprocessen har hittat din bil så ska den byta ägare. Ett ägarbyte består av tre delar, köpekontrakt, betalning och anmälan till transportstyrelsen. Tänk även på att teckna försäkringen.

Det är en fördel med bilhandlare som Wowto som har samarbete med etablerade finansbolag som kan erbjuda olika finansieringslösningar.

author

Artikel skriven av

Redaktionen

Vi är hjärtat bakom allt innehåll på Wowto, bestående av skribenter och bilentusiaster som delar med sig av nyheter, guider och djupgående artiklar om allt som rör bilvärlden. Vårt mål är att informera, inspirera och vägleda dig genom din bilresa, från köpguider till underhållstips.

FÅ DET SENASTE FRÅN OSS PÅ WOWTO

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett
tryggt och smart bilägande direkt i din mejl och mobil.

Vänligen fyll i e-postadressen